3 Tips om af te vallen zonder honger


Allereest is het belangrijk om aan te geven dat je een calorietekort nodig hebt om af te kunnen vallen. Een calorietekort houdt in dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt op een dag. Dit zal op termijn leiden tot onder andere gewichtsverlies, lager vet percentage, lager cholesterolgehalte en minder ontstekingen in het lichaam. Hoewel het gemakkelijk lijkt om een calorietekort te bereiken, kan het in werkelijkheid vrij moeilijk zijn. Daarom geven we 3 tips om in een calorietekort te blijven zonder heel de dag een honger gevoel te hebben.


Zorg voor voldoende eiwit inname

Het is van cruciaal belang om dagelijks de aanbevolen hoeveelheid eiwitten te eten, namelijk 0,8 gram per kg van je lichaamsgewicht voor niet sporters en 1-1,5 gram voor sporters. Omdat Eiwit uit grote moleculen bestaat is het langzaam verteerbaar en houdt het ons langer verzadig. Wat aanzienlijk kan helpen de eetlust onder controle te houden. Bovendien heeft eiwit een hoger thermogeen effect in vergelijking met vetten en koolhydraten, Dit houdt in dat er meer energie nodig is om het te verwerken en te verteren. Hierdoor verbrand je tijdens het verteren meer calorieën. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn onder andere; sojaproducten, eieren, kip, vis, peulvruchten, noten, zaden en quinoa.


Neem de tijd om te eten

Langzaam en aandachtig eten is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. ‘’Mindfull’’ eten is de gewoonte om je te concentreren op je eten terwijl je het consumeert in plaats van afgeleid te worden door tv te kijken, aan de telefoon te zijn of te werken. Het lijkt misschien heel eenvoudig, maar het helpt wel degelijk. Een goede omgeving om in te eten zal niet alleen de eetervaring verbeteren, maar ook het bewust langzaam eten zal er sneller voor zorgen dat je een vol gevoel krijgt tijdens je maaltijd.


Kies voor vezelrijk voedsel

Een makkelijke manier om een calorietekort te behouden zonder honger is door vezelrijk voedsel te eten. Voedingsmiddelen rijk aan vezels zijn laag in calorieën en hebben de neiging rijk te zijn aan voedingsstoffen die helpen om honger te onderdrukken. Er zijn twee soorten vezels: de ene is oplosbaar en vertraagt de maagontlediging en zorgt voor verzadiging; de andere is onoplosbaar en versnelt de doorgang van voedsel door maag en darmen. Een combinatie van beide soorten vezels zorgt ervoor dat je je langer vol voelt zonder extra calorieën te consumeren. Daarnaast is het eten van veel groenten een goede manier om een calorietekort te behouden. Groenten zijn rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevatten weinig calorieën. Door veel groenten te eten krijg je dus een vol gevoel en verminder je het aantal calorieën zonder dat je grote van je portie moet aanpassen


Tot slot is het bijhouden en opschrijven van wat je binnenkrijgt een goede manier om te voorkomen dat je te veel gaat eten. Het tellen van calorieën of macro’s zorgt ervoor dat je binnen je doelen blijft en dus in je calorietekort. Daarnaast kan het bijhouden van je voeding ook helpen met het identificeren van verkeerde eetpatronen en wat voor jou nodig is om succesvol af te vallen. Verder kan het bijhouden van wat je eet je helpen je gedrag en daarmee de keuzes die je maakt te controleren. Door verantwoording af te leggen aan jezelf voor de dagelijkse keuzes die je maakt en je zo weer motiveren om je doelen te blijven nastreven.