top of page

De invloed van Cortisol op Gewichtsverlies

Velen van ons zijn bekend met de slechte reputatie van cortisol. Cortisol werd vaak bestempeld als de "buikvet bouwer" of als een belangrijke oorzaak van overgewicht. Recentelijk zijn mensen gaan inzien dat cortisol veel complexer is dan eerdere onderzoeken aangaven.


Cortisol heeft een ingewikkelde verbinding met het hormoon insuline dat onze bloedsuiker regelt. Wanneer de cortisolconcentraties stijgen, kunnen de cellen van ons lichaam insulineresistent worden. Dit kan op zijn beurt leiden tot gewichtstoename, verhoogde bloedsuikerspiegel, en mogelijk diabetes type 2. Wanneer de cortisolconcentraties te sterk dalen, is er sprake van bijnieruitputting. Als dit gebeurt, kan de bloedsuikerconcentratie dalen, wat leidt tot hypoglykemie, wat gerelateerd is aan gewichtsverlies en lage stresstolerantie. Zowel een verhoogde als een verlaagde cortisolconcentratie kan ook symptomen van een lage stofwisseling veroorzaken, zoals zich moe, depressief, koud voelen, een verminderd geheugen en een slechte concentratie.


In het lichaam geven uw bijnieren cortisol af als u 's morgens wakker wordt en als u onder stress staat. In grote lijnen regelt cortisol een paar verschillende functies in uw lichaam, variërend van uw immuunsysteem tot de spijsvertering. Het belangrijkste is dat cortisol uw metabolisme controleert wat betrokken is bij gewichtsverlies door geen circulerend glucose op te slaan. Dit houdt in dat cortisol uw lichaam vertelt om glucose klaar te houden voor gebruik om uw lichaam van energie te voorzien in plaats van het op te slaan voor later gebruik. Op de korte termijn kan dit betekenen dat hogere concentraties cortisol uw lichaam kunnen behoeden voor gewichtstoename. Het betekent echter niet dat cortisol gewichtsverlies bevordert. Het verband tussen cortisol en gewichtsverlies hangt af van het huidige gewicht van de persoon, de levensstijl, de dagelijkse calorie-inname en lichamelijke activiteit.


Cortisol wordt vaak in verband gebracht met gewichtsschommelingen. Zowel een overschot als een tekort aan cortisol kunnen de bloedsuikerconcentraties en de schildklierfunctie beïnvloeden, gewichtsschommelingen veroorzaken en symptomen van een laag metabolisme. Belangrijke stressoren die kunnen leiden tot onevenwichtigheden in cortisol variëren:


· Emotionele onevenwichtigheden

· Onvoldoende slaap

· Overmatige consumptie van suiker en koolhydraten

· Ploegenschema

· Vaak overslaan of uitstellen van maaltijden

· Ernstige infecties

· Overbelasting (geestelijk of lichamelijk)

· Chirurgie of traumatisch letsel


Zowel een overschot als een tekort aan cortisol kunnen de bloedsuikerconcentraties en de schildklierfunctie beïnvloeden, gewichtsschommelingen veroorzaken. Het belangrijkste is dat cortisol uw metabolisme controleert dat betrokken is bij gewichtsverlies door uw lichaam onwillig te maken om circulerende glucose op te slaan. Dit houdt in dat cortisol uw lichaam vertelt om glucose klaar te houden voor gebruik om uw lichaam van energie te voorzien in plaats van het op te slaan voor later gebruik. Op de korte duur kan dit betekenen dat hogere concentraties cortisol uw lichaam kunnen behoeden voor gewichtstoename. Het betekent echter niet dat cortisol gewichtsverlies bevordert.


Cortisolconcentraties bevorderen ook in grote mate de ideale hormoonproductie van onze schildklier. Een goede werking van de schildklier draagt bij tot het behoud van een goede stofwisseling, maar verhoogde en lage concentraties van cortisol kunnen de omzetting van schildklierhormoon van de inactieve naar de actieve toestand verzwakken. Dit kan leiden tot een lage schildkliertoestand, met gewichtstoename en symptomen van een slechte stofwisseling tot gevolg.


Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om de hormonale disbalans op de juiste manier aan te pakken. Bloedonderzoek naar de schildklier en de bloedsuikerspiegel kan helpen bij het opsporen van eventuele problemen die symptomen van een lage stofwisseling kunnen veroorzaken.


bottom of page